Bivši Turistički kompleks Cimper – Mursko Središće

dsc_0389  dsc_0392 dsc_0394  dsc_0399

Turistički kompleks Cimper stavljen je u funkciju od strane tvrtke Team d.d. kada je istoimena tvrtka obnovila stari devastirani rudarski kompleks na periferiji grada, od smjera mjesta Peklenica.

Privatna građevinska tvrtka Team d.d. je uz pomoć Turističke zajednice Grada Mursko Središće i Grada 2016. godine uredila kompleks koji je sadržavao Spomen dom rudarstva Međimurja, pivovaru, restoran, destileriju rakije, edukativne šetnice, apartmane i mnogo toga. No, time je ujedno i kompleks dobio privatno vlasništvo koji je bio usmjeren na promociji međimurske povijesne, kulturne, industrijske i gastronomske baštine.

dsc_7563  mik_9323_1 mik_9326  mik_9327

Držimo važnim za spomenuti Spomen dom rudarstva. Na stranicama Turističke zajednice Grada Mursko Središće opisan je proces stavljanja u funkciju: „Kako je objekt bio u devastiranom stanju u prvoj fazi nositelj radova – tvrtka TEAM d.d. obnovila je cijeli objekt uz donaciju tvrtke INA d.d za krovište. U drugoj fazi slijedi sadržajno popunjavanje Spomen doma. Uključuju se mještani i stari rudari prepričavanjem zanimljivih rudarskih zgoda, donacijom rudarskih alata i fotografija. Turistička zajednica grada Murskog Središća osnovala je rudarski zbor, Ministarstvo turizma pripomoglo je financijskim sredstvima za ostakljivanje lijevaka separatora, tvrtka HŽ Cargo d.o.o. donirala je stari vagon za prijevoz rudače, a vlč. Tomislav Antekolović bogato oprema Spomen dom starinama.“ Budući da je ovdje riječ o privatnom vlasništvu, nemamo o čemu mnogo pisati osim što je nekoć ovo bilo javno vlasništvo te kasnije privatizirano. Također, Cimper, odnosno tvrtka u čijem je bio vlasništvu je u samo nekoliko godina pala u stečaj, a kompleks trenutno stoji zapušten i propada. Sreli smo čovjeka na održavanju kojem se, da bude simbolično, za vrijeme našeg dolaska pokvarila kosilica koju smo mu pomogli gurati. Rekao je da se sve prodaje, da sobe apartmana, nedavno uređene, propadaju, te da se prodaje inventar proizvodnje pivovare. Sada već propali turistički kompleks Cimper budi mnoge uspomene mještana koji su na mjestu ovdašnjeg rudnika nekoć radili kao rudari. Cimper (lokalni međimurski naziv za potporanj u rudarskom oknu) tako predstavlja uspomenu na rudarsku prošlost ovog kraja.

Na toj lokaciji su više od 50 godina djelovali međimurski ugljenokopi, sve do 1972. godine, te nekadašnji separator ugljena koji je pretvoren u Spomen-dom rudarstva. Nekoć javno, kasnije privatno te sada zapušteno. Usred cijelog kompleksa kao opomena stoji veliki dimnjak kroz kojeg je nekoć sukljao crni dim iz dimnjaka, kada je ovdje bio rudnik.

dsc_0395  dsc_0396  dsc_0402

I kao svojevrstan epilog, možemo napomenuti da je tvrtka Team d.d. predala Turističkoj zajednici Grada Mursko Središće na neodređeno korištenje Spomen dom Rudarstva.