Bivša vojarna – Čakovec

U rujnu 1896. godine otvorena je vojarna u Čakovcu i nosi ime Vojarna Ferenca- Jozsefa. Sastojala se od ukupno 21 zgrade, a vojarnu je sagradilo poduzeće Hirschel-Bachrach iz Nagykanizse. Prostori su u svim državnim režimima imali vojnu namjenu sve do 2004. godine, kada prostori postaju zapušteni.

01-dc  03 06  07

Ministarstvo obrane 2004. godine napustilo je prostore bivše vojarne, a na dan 5. lipnja. 2007. godine, vlasnik cijelog kompleksa je postala Međimurska županija. Ugovor o primopredaji tada su potpisali tadašnji premijer Ivo Sanader i međimurski župan Josip Posavec te je time okončano dvije godine dugo razdoblje rješavanja bivših vojnih nekretnina na području Međimurja. Vrijednost ovih nekretnina tada je procijenjena na 67 milijuna kuna, a zauzvrat se Međimurska županija obvezala za potrebe MORH-a do kraja 2011. godine izgraditi 10 skladišta te osigurati 350 četvornih metara prikladnog uredskog prostora za potrebe MORH-a.

Nakon što 2007. godine Međimurska županija postaje vlasnik prostora bivše vojarne u vlasništvu MORH-a (sveukupne površine od 55 hektara), Regionalna razvojna agencija Međimurja REDEA pokreće inicijativu, uz podršku JLRS, stavljanja navedenog prostora u funkciju kako bi se prostor što prije revitalizirao. REDEA – Regionalna razvojna agencija Međimurja izradila je pritom Prijedlog idejnog rješenja te je prostor od ukupno 55 hektara zamišljen u dva segmenta koja bi se međusobno upotpunjavala; planirani su Centar znanja te Poslovna zona, a ostali objekti naknadno će se preurediti za Međimursko sveučilište koje je s radom počelo godinu dana kasnije.

dsc_6436  dsc_6441 mik_7101  mik_7103

Procesom revitalizacije tako je jedna zgrada bila prenamijenjena za potrebe Veleučilišta, u dvije zgrade smješten je Tehnološko-inovacijski centar dok su u četvrtu zgradu smješteni REDEA, Međimursku energetsku agenciju, Obiteljski centar i Međimurje investicije i nekretnine. Nakon te faze, nastavljen je daljnji proces izrade projektne dokumentacije potrebne za rekonstrukciju i prenamjenu dodatnog objekta Veleučilišta. Sredstva za to bila su osigurana od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje je za te potrebe izdvojilo 207.000,00 kuna koje je u srpnju 2012. godine dalo Međimurskoj županiji.

mik_7105  mik_7106  mik_7139

U međuvremenu se javlja problem u neispunjavanju obveze Međimurske županije prema MORH-u. Budući da županija do tada nije izgradila niti jedno skladište, vojarna je trebala preći natrag u vlasništvo Republike Hrvatske. No, glavni argument Međimurske županije bio je kako bi bila dovedena u neravnopravan položaj prema ostalim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, od kojih je velika većina vojne objekte dobila bez naknade. Također, određen broj objekata je komercijaliziran. Županija je pritom zahtijevala da im se vojni prostor prepusti bez ikakve naknade te da se tadašnji ugovor poništi. Također, Međimurska županija navodi argument da se prepusti dug za komunalnu naknadu za razdoblje od 2004. do 2007. godine, u iznosu od oko 700 tisuća kuna, koji je nastao neplaćanjem MORH-a tvrdnjom da vojarna nije u funkciji. Ministarstvo obrane je u međuvremenu ponudio nagodbe u kojima je tražio izgradnju barem šest vojnih skladišta, no nijedna nagodba nije bila prihvaćena od strane Međimurske županije.

mik_7122  mik_7136 mik_9021_dxo01  mik_9030_dxo01

Od 2007. godine do danas su u sklopu ‘Centra znanja’, izgrađene razvojne i obrazovne institucije (prostor REDEA-e, Tehnološko inovacijskog centra Međimurje, Međimurskog veleučilišta), a planirana je izgradnja studentskog kampusa, sportske dvorane te uređenje tamošnjeg parka, a vrijednost projekta iznosi 9 milijuna kuna. Na istoj adresi nalazi se i regionalni centar Hrvatske radiotelevizije – HRT centar Čakovec i Varaždin te Međimurska energetska agencija MENEA, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine i Turistička zajednica Međimurske županije. Također, planiran je i projekt „Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalska jezgra“ Međimurske županije.

dsc_6438  mik_7138

S obzirom kako ‘Centar znanja’ ne obuhvaća cjelokupan prostor bivše vojarne, Platforma za Društveni centar Čakovec, tada okupljena u neformalnu Inicijativu 1729/2 predlaže razvojni projekt Društvenog centra Čakovec na prostoru ukupne površine 23.920 m² i pripadajućeg izgrađenog zemljišta površine 1.585 m². Navedeni prostor je u vlasništvu Međimurske županije, no nalazi se na području grada Čakovca.

Nakon potpisanog partnerskog sporazuma s Gradom i Županijom, kojim su sve tri strane prepoznale prioritetan razvojni projekt kojim će se definirati i uspostaviti samoodrživ model korištenja i upravljanja javnim prostorima, Platforma je krenula s provedbom zagovaračkih i drugih kulturno-društvenih aktivnosti na području katastarske čestice predviđene za izgradnju društvenog centra te na drugim lokacijama. U međuvremenu predviđeni prostor bivše vojarne postaje neizvjestan za razvoj društvenog centra (privatni interesi prodaje prostora), a Međimurska županija, kao vlasnik prostora, sa svoje strane predlaže, u kontekstu brže realizacije tog projekta kako je spremna darovati dio neizgrađenog zemljišta (livada) na prostoru bivše vojarne te jasno zauzima stav kako nema interesa za ulaganje u neke druge prostore pogodne za realizaciju projekta Društvenog centra Čakovec niti ima daljnju namjeru ustupiti prostor u staroj vojarni (kč 1729/2). Kako se prostor bivše vojarne nalazi u vlasništvu Međimurske županije, upravljanje nad tim kompleksom ima tvrtka MIN – Međimurje, investicije, nekretnine, društvo s ograničenom odgovornošću za vođenje investicija Međimurske županije.

Budući da se radi o ogromnom kompleksu, jedan velik dio za sada još uvijek stoji neiskorišten i zapušten.