Društveni Dom – Slemenice

Godine 1995. donešena je odluka o izdvajanju Slemenica iz mjesta Mačkovec te su tom odlukom Slemenice postale samostalno naselje. Nakon te odluke, dogovoreno je darovanje zemljišta za izgradnju doma. Zemljište i ciglu potrebnu za gradnju darovao je predsjednik vijeća mjesnog odbora Mladen Domjanić. Ta je početna faza izvršena za vrijeme mandata gradonačelnika Aleksandra Makovca, dok početak radova na društvenom domu počinje 2003. godine za vrijeme prvog mandata gradonačelnika Branka Šalamona.

mik_6150  mik_6155 mik_6163  mik_6165

Inicijativu za to pokrenuo je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Mladen Domjanić. Najveća investicija, premda još nije dovršena u potpunosti, u Slemenicama je društveni dom za koji je zemljište darovao upravo Domjanić, a i sam izveo niz radova te izdvajao vlastita sredstva. Gradnja katnice koja se prostire na ukupno 650 kvadratnih metara započela je 2003. godine, a u nju je dosad uloženo oko 2,500.000 kuna.

Sama inicijativa izgradnje društvenog doma, došla je od strane Mladena Domjanića. Tako portal Lista Međimurje u 2013. godine, u članku „SLEMENICE: Još čekaju sredstva za dovršetak doma„ navode: „Najveća investicija, premda još nije dovršena u potpunosti, u Slemenicama je društveni dom za koji je zemljište darovao upravo Domjanić, a i sam izveo niz radova te izdvajao vlastita sredstva. Gradnja katnice koja se prostire na ukupno 650 kvadratnih metara započela je 2003. godine, a u nju je dosad uloženo oko 2,500.000 kuna.“ S obzirom kako je mjesni odbor imao manjak sredstava često su od Grada Čakovca, koji je vlasnik objekta, tražili određen dio sredstava za ulaganje. Pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje i europske fondove, Ninoslav Šipoš prilikom odgovora na javno pitanje u vezi pojašnjavanja situacije Društvenog doma, dr.sc. Predraga Kočile, odgovorio da je „od samog početka od izrade projekata za dom Slemenice, predsjednik MO Maden Domjanić imao presudnu ulogu u osmišljavanju izgleda i veličine, kao i sadržaja objekta. Tako se u sastavu Društvenog doma trebao osim drušvenih prostorija tu nalaziti i dječji vrtić. Kako se nikad nije našlo dovoljno sredstava za završetak doma, gradnja se enormno odužila, tako su se i ideje o sadržaju objekta u njemu kroz vrijeme mijenjale. Odustalo se od vrtića, razmatrala mogućnost smještavanja udruge slijepih, trgovine, čak i doma umirovljenika.“

mik_6157   mik_9553

Izjava Mladena Domjanića iz prosinca 2013. govori da su korisnici društvenog doma trenutno mjesne udruge – Šahovski klub i Udruga mladih te da je još uvijek potrebno postavljanje fasade, izolacija krovišta i uređenje interijera te sanitarnog čvora, grijanja, podova i ostalih završnih zahvata.

U lipnju 2016. godine gradonačelnik Stjepan Kovač, na Zboru građana u Slemenicama, dao je izjavu da je nastavljeno s uređenjem Društvenog doma no kako je prevelik za trenutne potrebe društvenog života u Slemenicama, da ima nekoliko prijedloga što s njim učiniti, no o njegovoj namjeni trebaju se najprije izjasniti sami stanovnici naselja. Vijest koja pomalo začuđuje jeste da su neki mještani izrazili želju da se u prizemlju otvori dućan, pa su se Gradske službe obvezale kontaktirati trgovce koji posluju na lokalnom području. Predsjednik mjesnog odbora nam je odgovorio da su posrijedi dezinformacije tj. da je zahtjev za otvaranjem trgovine odbijen uz napomenu da su već prije vlasnici nekoliko trgovina lokaciju prepoznali kao neunosnu zbog malog mjesta kojem ne treba dodatna trgovina.

mik_9545  mik_9546 mik_9547  mik_9548 mik_9550  mik_9551

Predsjednik Domjanić nam je ujedno i potvrdio da je on osobno uložio vlastita sredstva te donirao zemljište za Društveni dom samo ako će imati društvenu namjenu. Tu društvenu namjenu prepoznao je u implementaciji doma za starije osobe u prizemlju zgrade. Potvrdio je da je idejno projektno rješenje završeno te da se dolje može smjestiti dvadesetak osoba. Pritom je napomenuo i da se odustalo od prvobitne namjene doma koji će sadržavati vrtić zbog pada nataliteta te da za toliko malo djece dječji vrtić nije potreban. U gornjoj etaži objekta smjestit će se tako velika dvorana i prostori za društvene potrebe lokalne zajednice. Okućnica će se dodatno urediti i uklopiti u okolinu gdje se nalazi livada i šuma. Sve to, napomenuo je Domjanić, predviđeno je da će se dovršiti u 2017. godini.

Trenutno objekt stoji napušten, a prilikom našeg posjeta lokaciji uvjerili smo se da je dio okućnice pretvoreno u odlagalište krupnog otpada tj. ondje se nalazi odbačen namještaj.

Tako je put Društvenog doma, u šesnaest godina, prošao ideju od vrtića do doma za starije osobe. Simbolično?