Mala scena “Vinko Lisjak” (Bivši Klub mladih) – Čakovec

mik_6301

Prostor male scene se nalazi u podrumskom dijelu Centra za kulturu Čakovec. Zbog tehničkih uvjeta prilikom uređivanja prostora, kapacitet prostora je ograničen na 150 posjetitelja.

Na stranicama Centra za kulturu, u kategoriji najma prostora stoji da je Mala scena Vinko Lisjak prostor u kojem se mogu održavati koncerti, književne/stand-up večeri, promocije knjiga, savjetovanja, tiskovne konferencije.

U vrijeme mandata prvog direktora Centra za kulturu, dr.sc. Stjepana Hranjeca (1982. – 1985. godine) uspostavljen je Klub Mladih koji je provodio mnoge programe za mlade. Za vrijeme svojeg djelovanja slovio je kao jedan od najvažnijih prostora u kojem se odvijao društveni život. Tako su se u tom prostoru odvijale kazališne večeri, javne tribine, igrao se šah i druge društvene igre te se održavao i legendarni SKAKOH odnosno Susret kazališnih amatera omladine Hrvatske (održavan od 1985. – do 1991. godine) , koji je u to vrijeme bio jedan od najjačih susreta kazališnih amatera u tadašnjoj državi, a bio je i odskočna daska za mnoge današnje dramske umjetnike. Robert Tkalčec, tadašnji voditelj Kluba mladih pokrenuo je čitav niz dramskih aktivnosti u klubu.

mik_6303

Raspadom biše SFRJ mnogi su društveni domovi i omladinski klubovi izgubili svoju društvenu namjenu pa je tako i početkom 1990-ih Klub mladih (U vrijeme mandata direktora Centra za kulturu Ladislava Varge koji je još uvijek na toj poziciji) promijenio ime u The Club koji je pritom dobio komercijalnu namjenu. Sav smisao društvene namjene sveden je u noćni klub sa šankom. Uz to što novo društveno uređenje više nije prepoznavalo važnost društvenih domova i omladinskih klubova tako ni novi ravnatelj nije prepoznao tu istu važnost te nastavio razvoj Kluba mladih.

Kako je u to vrijeme nezavisna scena bila poprilično jaka, a muzički aspekt obilovao mnogim bendovima,  u ‘The Clubu’ su se organizirali mnogobrojni koncerti, a novi je vlasnik, kojem je dano na upravljanje prostorom, bio naklonjen toj sceni. No, Klub mladih više nije bio prostor za razne programske aktivnosti usmjeren ka društvenom životu i kulturi mladih. Bio je to privatni noćni klub, a fokus je naravno bio ka profitu kako bi se pokrile ugostiteljske usluge odnosno troškovi. U tom je periodu još jednom se promijenilo upravljačko vodstvo. Kako je Klub mladih bio prostor društvene namjene Centra za kulturu, kojem je osnivač i vlasnik Grad Čakovec, gradska je vlast na javnom natječaju ponovno dodijelila privatnim osobama upravljanje prostorom koji je i dalje imao ugostiteljsku namjenu.

Krajem 2000.-ih  Centar za kulturu preuzima upravljanje prostorom pod imenom Mala scena Centra za kulturu. Tada kreće sa održavanjem Jazz fair večeri i nekim drugim aktivnostima no prostor se svodi na periodično održavanje nekih aktivnosti. Mala scena Centra za kulturu je u međuvremenu promijenila naziv u Mala scena Vinko Lisjak. Naime, Gradsko vijeće Grada Čakovca je na sjednici održanoj 23. veljače 2012. godine prihvatilo odluku na prijedlog Upravnog vijeća Centra za kulturu o promijeni imena.

mik_6295

Sve do današnjeg dana, Mala scena Vinko Lisjak većinu svog vremena stoji neiskorištena uz povremene tribine, predavanja i slične aktivnosti, a prvobitna namjena kulturno društvenog prostora se izgubila već davnih godina. Potrebne su neke nove inicijative koje bi oživjele taj prostor za potrebe mladih i nezavisne kulture te ga stavile u svakodnevnu namjenu.