Majur obitelji Feštetić – Štrukovec

Štrukovec, najmanje i najjužnije selo u općini Mursko Središće, u Međimurskoj županiji, nastalo je oko majura grofa Feštetića. Na bivšem dobru Feštetića očuvala se zgrada majura u kojoj je stanovao upravitelj imanja. Radi se o prizemnici pravokutnoga tlocrta, naglašenoj otvorenim lukovima duž hodnika, iz kojeg se ulazi u pojedine prostorije. Na glavnom pročelju koja gleda na glavnu cestu, je trijem s arkadama, te kao takva predstavlja tipičan primjer međimurske arhitekture ovog tipa. Ova kasnobarokno-klasicistička građevina, sagrađena u 19. stoljeću, važna je ambijentalna sastavnica naselja, a neko vrijeme je u njemu djelovala pučka škola, osnovana godine 1926. godine.

dsc_0478  dsc_0479

U registru kulturne baštine ‘Majur’ je tako zaštićen kao kulturno dobro sa klasifikacijom profane graditeljske baštine, a isti spada pod nadležnost konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Prostor je dugi niz godina propadao te je u međuvremenu devastiran i od huligana koji nisu dovoljno osviješteni o važnosti očuvanja kulturne baštine, a i simboli koje su pritom išarali po pročelju građevine, otkrivaju nam da nisu educirani nit pak svjesni mnogo toga osim kulturne baštine. Tko će poštovati kulturnu baštinu ako ne poštuje sve ljude i njihovu različitost. Tako su 2015. godine na pročeljima osvanuli išarani kukasti križevi i natpis „Ubij srba“ sa uhatim ‘U’ na sveopće zgražanje lokalnog stanovništva. Tom je prigodom reagirao i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak što je očigledno potaknulo da se građevina što prije stavi u funkciju. Žalosno, a samoj građevini u napuštenom i derutnom stanju dodaje još tragičniju dimenziju.

U masterplanu razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine, planirana je prenamjena objekta u Centar za posjetitelje.

dsc_0487  mik_6146  mik_6145

No prostor već godinama doživljava male zahvate te nepotpunu revitalizaciju. U 2015. godini bila je planirana namjena objekta u turističke i prezentacijske svrhe za što će se sredstva tražiti od Ministarstva turizma pri programu razvoja javne turističke infrastrukture u 2015. godini. Tada je zamišljen koncept multimedijske dvorane za virtualno putovanje kroz Međimurje/Hrvatsku poštanskom kočijom uz simulator za 5D efekte. Također, predviđena je tržnica pod krovom gdje bi se obavljala prodaja suvenira međimurskih OPG-ova.

Tada je održan i sastanak na temu adaptacija na kojem su sudjelovali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, projektant Davor Kanižaj i voditeljica odsjeka Dolores Vrtarić, te su se tom prilikom usuglasili da je zgradi potrebna što skorija obnova i prenamjena. Na sastanku je usuglašeno da je planirana izrada projektne dokumentacije i adaptacija objekta javne turističke infrastrukture u iznosu od 250.000 kuna. Napomenuto je da će se projekt kandidirati za sufinanciranje u strukturne fondove EU. Kako se išlo u smjeru komercijalne turističke namjene, predviđeno je da će se ponuditi ugostiteljski sadržaj poput fast fooda te turistički info centar i recepcija za kamp odmorište dok je predviđen cjelokupna vrijednost investicije u iznosu od 1.800.000 kuna.

mik_6138  mik_6142

Godinu dana kasnije na sjednici Grada Mursko Središće gradonačelnik Dražen Srpak najavio je izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju objekta te napomenuo da će Majur biti prenamijenjen u Centar za posjetitelje dok će troškovi izrade dokumentacije biti podmireni iz gradskog proračuna.

Kao što je vidljivo iz fotografija u prilogu, prostor je još uvijek devastiran, pomalo obnovljen, nova stakla i vrata su opet uništena od strane huligana, te još uvijek prazan Majur čeka bolje dane.

mik_6140  mik_6143 mik_6144  mik_6136