Projekcija filma Drifter

Driftanje je specifična, sve popularnija vrsta automobilskog natjecanja u kojemu vozač naglo proklizuje svojim vozilom po stazi, zanoseći stražnji dio auta.

Osamnaestogodišnji problematični Ricsi želi biti upravo to – drifter. No, ako živiš u siromašnom mađarskom selu, to baš i nije lako. Izbacili su ga iz škole jer mu je lokalni reli bio važniji od učenja, a njegova samohrana majka već se godinama lavovski bori – uz malu pomoć horoskopa – da svog buntovnog sina zadrži na pravom putu. Ali kako sa samo 600 eura mirovine plaćati Ricsijeve stalne kazne za vožnju bez dozvole?

Nagrađen na IDFA-i u Amsterdamu za najbolji debitantski film te posebnim priznanjem na festivalu u Jihlavi, film Drifter prikazuje crticu iz života buntovnog tinejdžera Riscija koji pod svaku cijenu želi sudjelovati na lokalnom reliju, unatoč protivljenju obitelji i škole te činjenici da nema ni auto, ni vozačku dozvolu.

“Ruralnom Mađarskom pozabavio se na nešto drugačiji način i Gábor Hörcher, koji je svojeg opservacijskog “Driftera” snimao punih pet godina. Isključivo takva posvećenost snimanoj temi Mađaru je dala neophodnu intimnu nevidljivost i kontinuitet koji je evolucijsku metamorfozu jednog problematičnog tinejdžera upakirao u znalački zaokruženu dokumentarnu cjelinu.Richárd Steinbach živi za brzinu. Činjenica da ne posjeduje vozačku dozvolu niti ispravan trkaći automobil za sudjelovanje na lokalnim utrkama, njemu ne igra preveliku ulogu. Za adrenalinski fiks i ostvarenje sna Richárd je spreman žrtvovati apsolutno sve – srednjoškolsku diplomu, boravak u zatvoru, odnos s ocem…
“Drifter” pomalo pati za smirenijim montažerskim štapićem, ali zdrava količina mladenačke nevinosti pomiješane s mirisom spaljenih guma i životnih nedaća koje ne zalaze u TLC-ev morbidni teritorij, uvelike nadoknađuju povremeni brzinski vrtuljak iz susjedstva. Životni uvjeti s kojima odmalena srastamo određuju – sve! Samo pogledajte Hörcherov empirijski dokaz…” piše Hrvoje Krstičević za portal Dokumentarni.net

Projekcija filma održat će se u ponedjeljak, 24.10. u Prostoru Centra Za Mlade, CeZaM, na adresi na adresi Dr. Ivana Novaka 38. u Čakovcu, u 19 sati.

Projekcija ovog filma dio je Projekta Kinedok, međunarodne alternativne distribucije kreativnih autorskih dokumentaraca u Europi, a čiji je Restart hrvatski partner. KineDok kreativne i autorske dokumentarce „vadi“ iz klasičnih kino-dvorana i dovodi pred ljubitelje filma! U ovogodišnjem katalogu je 14 europskih dokumentaraca koji se kod nas prikazuju na više od 20 lokacija, neka uz gostovanja autora. Voditelj projekta Institut dokumentarnog filma iz Praga, a osim Hrvatske, partneri mreže dolaze iz Slovačke, Rumunjske, Poljske, Češke, Mađarske i Norveške.

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od 20 lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Đakovo, Zabok, Križevce, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge.

Ulaz na sve projekcije u sklopu KineDoka je slobodan. Više informacija o programu KineDoka možete pronaći putem linka KineDok info.