Ivica Nikolić: Izložba autorskih angažiranih fotografija: No pasarán! – 19. veljače u 19 sati

Tehnikom dugih ekspozicija i bojanja svjetlom Ivica Nikolić fotografski ovjekovječuje svoje angažirane alegorijske instalacije. Fotografije koje pokreću na promišljanje naše uloge i statusa u društvu emaniraju suštinske poruke koje nas ne ostavljaju ravnodušnima.

Kada: 19.02.2016, 19:00
Gdje: Stari Hrast, Čakovec
Organizator: Fotoklub Čakovec, Udruga Fotografija

Ivica Nikolić proveo je djetinjstvo i mladost u Čakovcu gdje se školovao u različitim disciplinama. Glazba i fotografija su mu u to vrijeme bile pribježište od ortodoksnih ekonomskih pravila koja je trebao učiti za buduću profesiju.
Unatoč tome što je susret s magijom klasične fotografije na film zaokupio njegov interes već krajem osnovne škole, tek  pojavom digitalne fotografske tehnologije kreće u smjelije istraživanje odnosa svjetla i sjene. Član je Fotokluba Čakovec od 2013. godine. U poticajnoj atmosferi suradnje s ostalim članovima čakovečkog fotokluba upoznaje različite vidove fotografskog izražavanja.
Nikolić uglavnom istražuje fotografske situacije u kojima nastoji preuzeti kontrolu nad svjetlom. To čini uporabom tehnike “slikanja svjetlom”.
Mada naizgled jednostavna, ova tehnika je kao glazba koju čujemo samo kad neki instrument svira. Kad instrument “šuti” glazba odzvanja samo u našem sjećanju. Tako i fotograf slikanjem svjetlom nastoji graditi sliku nizanjem “slojeva” svjetla na zamračenoj sceni pomoću dugih ekspozicija. Svjetlo koje pada na odabrane dijelove scene bit će zabilježena na fotografskom mediju. Sve ostalo je u tami/sjeni.
Nikolić o svom stvaranjnu kaže: “Od mojih fotografskih početaka mislio sam da će me kao teme najviše zainteresirati priroda i životinje, no tijekom moga razvoja pronašao sam se u konceptualnoj fotografiji.
Kroz takav vid fotografije, mogao sam ispričati nešto što zaokuplja moje misli, mogao sam “šutjeti na glas”, izraziti javno svoje nezadovoljstvo putem simbola, dotaknuti teme o kojima se ponekad ne smije govoriti, kao što su otuđenost, obespravljenost, nejednakost – pojave uzrokovane političkim ili religioznim uvjerenjima, pa tabu teme u ljubavi, odnosima itd.
Čavli i vilice, postali su sastavni dio mog fotografskog promišljanja, postali su sinonim za obespravljenog čovjeka utučenog pod bespoštednim i nemilosrdnim maljem kapitalizma.”