IZLOŽBA: Nezavisni prostori – prostori nezavisnih te TRIBINA: Namjena Društvenog centra u Čakovcu

IZLOŽBA: Nezavisni prostori – prostori nezavisnih

Platforma za Društveni centar Čakovec u ponedjeljak 11. travnja u 17 sati u Multimedijskoj dvorani Autonomnog centra – ACT otvara izložbu: ‘Nezavisni prostori – prostori nezavisnih’

Izložba ‘Nezavisni prostori – prostori nezavisnih’ hod je kroz društvene centre, klubove i prostore u kojima od sredine devedesetih godina do danas djeluju organizacije nezavisne kulture i u kojima se nezavisna kulturna scena stvara i reproducira. Korištenjem tih prostora, kao i samom borbom za njihovo korištenje, kroz posljednjih se dvadeset godina u lokalnim sredinama diljem Hrvatske realiziraju vrijedni kulturno-umjetnički sadržaji, generiraju nova znanja, a sama zajednica se okuplja i osnažuje.

Povijest prostora nezavisne kulture stoga je istovremeno i povijest participativnosti, eksperimenta, društvene kritike, pregovora i inovacije. Izložba dokumentira jedan dio te povijesti, s naglaskom na njen otvoreni kraj i aktualne probleme nedostatka adekvatnih prostora s kojima su organizacije nezavisne kulture u pojedinim sredinama suočene.

Autori izložbe su Dejan Dragosavac Ruta i Dunja Kučinac. Izložba je nastala u suradnji Saveza udruga Klubtura te udruga Kulturtreger i Kurziv – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, koje vode Centar za dokumentiranje nezavisne kulture. Na izložbi će se predstaviti poveznica s Društvenim centrom Čakovec kao javnim prostorom građana, dok će sama izložba, koju će predstaviti autorica Dunja Kučinac i Ana Abramović iz Saveza udruga Klubtura, biti uvod u tribinu ‘Namjena Društvenog centra Čakovec – pitamo građane!”, koja slijedi nakon izložbe.

NAMJENA DRUŠTVENOG CENTRA U ČAKOVCU – PITAMO GRADANE!

Platforma za Društveni centar Čakovec u ponedjeljak 11. travnja organizira tribinu “Namjena Društvenog centra u Čakovcu – pitamo građane!”.

Tribina je nastavak akcije koja će se održati u subotu 9. travnja na Trgu Republike u Čakovcu, a za cilj ima dodatno propitati svrhu i namjenu Društvenog centra Čakovec. Na tribini će predstavnici Grada Čakovca, Međimurske županije i Platforme za Društveni centar Čakovec prezentirati do sad mapirane potrebe i sadržaje te zajedno s građanima prodiskutirati finalne smjernice za razvoj Društvenog centra Čakovec. Na tribini se uz građane očekuje aktivno sudjelovanje članova i članica Gradskog vijeća Grada Čakovca i Skupštine Međimurske županije.

Platforma za Društveni centar Čakovec inicijativa je dvadesetak organizacija civilnog društva, društvenih i kulturnih aktivista/kinja i građana/ki, koja je formalizirala djelovanje Inicijative 1729/2 krajem kolovoza 2015. godine.

Platforma za Društveni centar Čakovec potiče i zagovara demokratske i participativne prakse u oblikovanju javnih politika i razvija uvjete za razvoj sudioničke demokracije i sudjelovanja građana te organizacija civilnog društva u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Ujedno, Platforma se zalaže za revitalizaciju neiskorištenih javnih prostora, čime se pokrenulo niz javnih društveno-kulturnih događanja s ciljem oživljavanja prostora koji godinama stoji neiskorišten i stavljanja istoga u javnu funkciju.