KARLOVAC Promocija publikacije o sudioničkom upravljanju

Jedna od naših članica sudjelovala je na izradi zbornika  “Uradimo zajedno – Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj”.

Uz sve obuhvaćene primjere takvog upravljanja unutra je predstavljen model koji razvijamo unutar Društvenog centra Čakovec. Model takvog upravljanja ćemo nastaviti razvijati i primijeniti na novom projektu “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier”, pa je ovakav istraživački rad itekako dobrodošao kao kvalitetno štivo za pripremu. 

Zbornik planiramo početkom iduće godine predstaviti i u Čakovcu, a nadolazeće predstavljanje održava se u Karlovcu.

Predstavljanje publikacije “Uradimo zajedno. Prakse i tendencije sudioničkoga upravljanja u kulturi u Republici Hrvatskoj.” održati će se u Karlovcu u srijedu, 12. prosinca 2018. godine u 12:00 sati u prostoru Male Scene Hrvatskog doma (Ulica Frana Kurelca 4).

Zbornik će predstaviti dr. sc. Dea Vidović (upraviteljica Zaklade “Kultura nova” i urednica zbornika), Leda Sutlović (članica istraživačkog tima projekta o sudioničkom upravljanju) i Denis Mikšić (zamjenik predsjednika Saveza udruga KAoperativa).

Zaklada “Kultura nova” zbornik je objavila u okviru dvogodišnjeg projekta “Approaches to Participatory Governance of Cultural Institutions” koji je provodila uz podršku UNESCO-vog Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD). Pored širokog teorijskog obuhvata i analize koncepata, kao što su sudjelovanje u kulturi, decentralizacija, lokalni razvoj i sudioničko upravljanje u kulturi, zbornik je uključio i sedam studija slučajeva kojima je obuhvaćeno sedam različitih modela sudioničkoga upravljanja društveno-kulturnim centrima koji se razvijaju u različitim dijelovima Hrvatske: Društveno-kulturni centar Lazareti u Dubrovniku, Društveni centar Čakovec u Čakovcu, Društveno-kulturni centar u Karlovcu, Molekula u Rijeci, Društveni centar Rojc u Puli, Dom mladih u Splitu te Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zagrebu.

Zbornik je dizajnirao Dario Dević, a objavljen je na hrvatskom i engleskom jeziku, dok će se na promociji moći preuzeti i besplatan tiskani primjerak knjige na hrvatskom jeziku.