Održana početna konferencija projekta “Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier”

U utorak, 29.siječnja, održana je početna konferencija projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koja je ovim putem i obilježena svečanim potpisivanjem partnerskog ugovora između Platforme za Društveni centar Čakovec i Međimurske županije. Konferencijom je najavljeno oživljavanje kulture u zgradi Scheier, a predstavljanje su otvorili župan Matija Posavec, programska koordinatorica Kristina Pongrac te voditelj projekta Darko Ciglar.

Voditelj projekta Darko Ciglar (Act Grupa), osoba s širokim iskustvom rada na društveno odgovornim projektima, vidi upravo Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier kao potencijal za stvaranje baze aktivnog sudjelovanja i zajedničke odgovornosti iz kojeg može proizaći kvalitetni participativni kulturno-umjetnički program za javnost:

—Projekt u svojim aktivnostima predviđa jačanje kapaciteta lokalnih vlasti, članica Platforme (partnera na projektu) i svih zainteresiranih aktera u području sudioničkog upravljanja, daljnji razvoj modela sudioničkog upravljanja javnim prostorima u kulturi i adaptaciju i opremanje zgrade, te kasnije produkciju, provedbu i vidljivost kulturnih i umjetničkih programa. Scheierica je zamišljena kao otvoreni prostor, dostupan građanima i svima koji žele unaprijediti položaj nezavisne kulture i umjetnosti. Govorimo o otvorenosti i dostupnosti, stoga je Scheiericu potrebno adaptirati na način da se prilagodi osobama s invaliditetom i općenito da to bude prostor koji je pristupačniji i funkcionalniji za širu kulturno-umjetničku namjenu, prostor povezivanja.

O Scheierici i budućim planovima govorio je i župan Međimurske županije, Matija Posavec:

—I u povijesti je ova zgrada, ovaj prostor bio jedan od najreprezentativnijih u Čakovcu pa čak i u Međimurju. S obzirom na lokaciju, mi želimo da danas ova zgrada, ovaj prostor bude reprezentativni prostor za odvijanje društvenog života koji postoji i u gradu Čakovcu i u Međimurju. Mi smo kao Županija vlasnik i upravitelj Scheierove zgrade i otvorili smo zgradu za mnoge naše udruge i pojedince građane koji je koriste za svoje namjene, međutim danas želimo napraviti korak dalje i još je više otvoriti prema udrugama civilnog društva, civilnom sektoru i građanima da oni sami osmišljavaju kulturno-umjetničke sadržaje kojima bi popunili ovaj prostor tijekom cijele godine – ako je moguće svih 365 dana u godini.

Cilj ovog projekta je rad na pozitivnom razvoju kulture Međimurja počevši od zgrade Scheier. To uključuje realizaciju i otvaranje javnog društveno-kulturnog prostora koji bi povezivao građane, organizacije, ustanove u kulturi i donositelje odluka u uzajamnom učenju i kreiranju novih vrijednosti u zajednici.

—Kroz dvadesetak različitih oblika višemjesečnih edukacija stručno će se pristupiti sudioničkom upravljanju u kulturi, istraživanjima trenutnog stanja i potreba u kulturi Međimurja, strateškom planiranju rada zgrade Scheier, ali uz to i javnim razgovorima, upitnicima i fokus grupama. Razvoj ovakvog inkluzivnog modela upravljanja zahtjeva uključivanje šire zajednice te ćemo zajedno s projektnim partnerom, Međimurskom županijom, pokušati uključiti sve zainteresirane skupine – od samih donosioca odluka, kulturnih institucija, pa do drugih nevladinih organizacija i građana Međimurja. otkiva Kristina Pongrac, programska koordinatorica na projektu (HDLUM).

Platforma za Društveni centar Čakovec i Međimurska županija kao njezin projektni partner udružile su se na projektu Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29.listopadom 2020. godine.