PREDAVANJE: Zdenko Franjić – o nezavisnoj kulturi i nezavisnoj izdavačkoj kući “Slušaj Najglasnije”

Prostor CeZam Čakovec i Udruga mladih “3FF” Čakovec predstavljaju kultnu zagrebačku nezavisnu izdavačku kuću “Slušaj Najglasnije” i njenog kreatora Zdenka Franjića.

Zdenko Franjić je svojim radom sebi stekao naziv ikone hrvatske nezavisne glazbene scene.
Poznat je kao osnivač nezavisnog labela Slušaj najglasnije na kojem su od osnutka 1987. izašli prvi albumi brojnih kultnih odličnih bandova kao što su Majke, Satan Panonski, The Bambi Molesters, M.O.R.T., Overflow… Label je do sada objavio preko 500 izdanja. Važno da label ne funkcionira na principu korporativne izdavačke kuće, već čisto iz ljubavi prema glazbi i vjere da svakom tko se bavi glazbom treba pomoći da objavi svoj rad. Apsolutno sve funkcionira po DIY načelu.

Uz svoj rad sa bandovima u kojima je svirao, Zdenko je osnovao label Bratstvo duša. To je label preko kojeg izdaje prvenstveno zbirke pjesama, izdao je i dvije kojima je on autor, ali ima i stripova i romana. Taj label također počiva na načelima sam svoj majstor, od pripreme pa do prodaje.

Svestrani Zdenko nastupa i kao Lutajući DJ Zdena, te s bandom Babilonci. Jedan je od rijetkih ljudi na našoj sceni o koji se može pohvaliti da je o njemu snimljen dokumentarac. Film o Zdenku, Oči u magli, snimljen je 2005.godine. Uz sve što je napravio za hrvatsku nezavisnu scenu Zdenko je bio i ostao buntovnik, entuzijast prema glazbi i čista ljubav prema sceni omogućila mu je da ustraje sve ove godine i svojim izdanjima možda i promijeni život nekom tko se inspiriran njegovim radom uključio i počeo s aktivnim radom na sceni.

Zdenko Franjić će nam na ovom predavanju pobliže ispričati o svojim labelima, na koji način sve to skupa funkcionira, te ćemo uz zanimljivo i zabavno predavanje nešto i naučiti.