Projekcija filma “Moj otac bankar” uz gostovanje redateljice Ieve Ozoline

Kako prevariti Interpol, promijeniti identitet i nestati s lica zemlje? Pitanje je na koje je odgovor dobila redateljica Ieva Ozolina u filmu „Moj otac bankar“ u kojem je potaknuta fotografijom s Interpolove tjeralice odlučila krenuti u potragu za davno izgubljenim ocem – latvijskim milijunašem – i pritom snimila uzbudljivu emotivnu priču o čovjeku koji se izgubio u vremenu tranzicije… i kćeri koja se nada pronaći ga.

U subotu 15.10. u Multimedijskoj dvorani ACT Grupe, na adresi Dr. Ivana Novaka 38. u Čakovcu (zgrada Starog Hrasta, gornji kat), u 19 sati, bit će održana projekcija izvrsnog latvijskog filma „Moj otac bankar“ na kojoj gostuje autorica filma Ieva Ozolina. Nakon projekcije filma s autoricom filma će razgovarati Sebastijan Brumec.

Film prikazuje Latviju nakon raspada Sovjetskog Saveza kao zemlju u kojoj nastaje potpuni kaos, a Latvijce kao ljude koji u tom vremenu misle da mogu raditi što god žele!

Jedan od njih je i nekad skromni profesor Boriss Osipvs, koji je preko noći postao oholi bankar, tipičan za sve istočnoeuropske novopečene bogataše početkom 90-ih godina. No, ubrzo je nakon svoje prevare štediša napustio zemlju i – potpuno nestao iz života svoje obitelji. Petnaest godina kasnije, njegova kćer, Ieva Ozolina, oboružana samo fotografijom s Interpolove tjeralice, putuje u azil za mentalne bolesnike u Maleziji kako bi saznala je li čovjek na fotografiji njezin rođeni otac – odbjegli milijunaš koji je pobjegao i osramotio obitelj!
U toj potrazi suočava se i sa svojom obitelji koja nije sretna jer Ieva ponovno uzurpira mir u obitelji. No, ona ipak putuje u azil za mentalne bolesnike u Maleziji kako bi saznala je li čovjek na fotografiji njezin rođeni otac – odbjegli milijunaš koji je pobjegao i osramotio obitelj!

ieva_tevs_malaizija_2

Renomiranoj latvijskoj umjetnici Ievi Ozolini ovo je debitantsko filmsko iskustvo koje, prema riječima kritike,komentira brzinsku transformaciju Latvije iz siromašne zemlje sovjetskog imperija u državu naizgled beskrajnih mogućnosti. (Filip Šebek, dokweb.net)

Projekcija ovog filma i gostovanje autorice, dio je Projekta Kinedok, međunarodne alternativne distribucije kreativnih autorskih dokumentaraca u Europi, a čiji je Restart hrvatski partner. KineDok kreativne i autorske dokumentarce „vadi“ iz klasičnih kino-dvorana i dovodi pred ljubitelje filma! U ovogodišnjem katalogu je 14 europskih dokumentaraca koji se kod nas prikazuju na više od 20 lokacija, neka uz gostovanja autora. Voditelj projekta Institut dokumentarnog filma iz Praga, a osim Hrvatske, partneri mreže dolaze iz Slovačke, Rumunjske, Poljske, Češke, Mađarske i Norveške.

KineDok će se do kraja 2016. godine održati na više od 20 lokacija diljem zemlje uključujući Zagreb, Karlovac, Čakovec, Đakovo, Zabok, Križevce, Varaždin, Bjelovar, Pulu, Umag, Rijeku, Zadar, Split, Orebić i mnoge druge.